Skip to Content


برخی از مخاطرات تهدید کننده در آرایشگاه زنانه


امروزه بررسی تعداد و تکرار بیماری ها حاکی از رشد فزاینده بیماریهایی است که علت آنان ریشه در شرایط شغلی و محل کار انسانها دارد. این بیماریها را بیماریهای شغلی می نامند...

به گزارش میبدخبر: شاید در روزگار نه چندان دور بیشترین ناخوشی ها و بیماری ها علت بیولوژیک و میکروبی داشت و اغلب یک باکتری یا ویروس عامل بیماری بود. ولی امروزه بررسی تعداد و تکرار بیماری ها حاکی از رشد فزاینده بیماریهایی است که علت آنان ریشه در شرایط شغلی و محل کار انسانها دارد. این بیماریها را بیماریهای شغلی می نامند. بیماری های شغلی اغلب بسیار خزنده و آهسته ایجاد می شوند و شاید در اولین مراحل و حتی توسط خود شخص قابل شناسایی نباشند. بسیاری از بیماریهای شغلی غیر قابل درمان هستند و یا اینکه به سختی به درمان جواب می دهند و لذا پیشگیری از ابتلا به این بیماری ها موثرترین و با ارزشترین شیوه در مقابله با آنها می باشد.

یک آرایشگر ماهر باید بداند در محیط آرایشگاه خود، چه عواملی وجود دارد که ممکن است سلامت او را تهدید کند. مسلماً اطلاع از عوامل زیان آور محیط کار و راه های مقابله با آن، موثر ترین و عاقلانه ترین انتخاب در حفظ سلامت او و مشتریانش خواهد بود. در پیرو به اختصار به ذکر برخی از عوامل زیان آور ومخاطرات محیط آرایشگاه ها خواهیم پرداخت:

عوامل ارگونومیک: ارگونومی دانشی است که موضوع مورد بحث آن، هماهنگی هرچه بیشتر شرایط فیزیکی و وضعیت محیط و ابزار کار، با شرایط بدن انسان است. درد گردن، کمردرد، درد ناحیه مچ، آرنج و درد مفاصل زانو و نیز واریس پا از جمله مواردی است که در آرایشگران بسیار بیشتر از سایر مشاغل دیده می شود . و این یعنی اینکه بدن آرایشگران در حین کار در شرایطی است که باید تنشهای زیادی را تحمل نماید.

چه باید کرد؟ در نگاه نخست می توان توصیه نمود که یک آرایشگر باید ابزار کار مناسب با شرایط بدنی خود را تهیه و یا آنهایی که قابلیت های تنظیم دارند، در مناسبترین وضعیت، مطابق بدن خود تنظیم نماید. به گونه ای که بتواند به راحتی از آنها استفاده کرده و بدن خود را متناسب با کار حرکت دهد. از انجام حرکت های تکراری برای مدت طولانی پرهیز کند و از موقعیت های مختلف کاری به تناوب استفاده کرده تا تنوع حرکت بیشتری داشته باشد. مابین انجام فعالیت های خود زمانهایی برای استراحت در نظر بگیرد. و با استفاده از ورزش و نرمشهای مناسب به تقویت بدن و عضلات خود بپردازد.

همچنین زنان حامله بایستی از انجام بعضی امور آریشگری که باعث صدمه زدن به آنان می شود پرهیز نمایند و در خصوص مهلت و زمان ادامه کار خود، در زمان بارداری با پزشک خود مشورت نمایند.

عوامل شیمیایی : تحقیقات حاکی از آن است که بیش از 20% از آرایشگران به عوارض و ناخوشی های پوستی، ریوی، خونی، اسکلتی، عضلانی و ... مبتلا هستند. همچنین احتمال ابتلا به انواع سرطانها در آرایشگران، به ویژه آرایشگران زنانه، در مقایسه با مردم عادی بیشتر است. البته با رعایت بعضی اصول ساده پیشگیرانه می توان از این خطرات در امان بود. عمده ترین عوامل شیمیایی که آرایشگران با آن مواجه هستند عبارتند از: استنشاق بخارات حلال های شیمیایی و در نتیجه اختلالات تنفسی، تماس مکرر پوست با وسایل و ابزار کار آرایشگری، جذب ذرات و مایعات مواد شیمیایی که مکرر با پوست دست آرایشگران در تماس است، همچنین ممکن است ذرات و مایعات از طریق چشم نیز به بدن آنان وارد شود.

عوامل بیولوژیک: عوامل بیولوژک به باکتریهای بیماریزا، ویروس ها، قارچ ها و اسپورها، که می توانند عفونت و یا بیماری ایجاد نمایند گفته می شود.. تنها راه رهایی از دست آنان، گندزدایی مرتب، مناسب و مستمر می باشد که بسته به لوازم و ابزار و یا محیط کار باید با استفاده از مواد گندزدای مناسب صورت گیرد. شستن مستمر گیره ها، برس ها، شانه ها، حوله ها و وسایلی از این دست با آب گرم و صابون آنها را از عوامل بیماری زا پاک می نماید.

لوازم یکبار مصرف باید بلافاصله بعد از استفاده بصورت مناسب در ظروف زباله قرار گیرند و شستشوی مستمر دست ها با محلولهای گندزدا توصیه می گردد.

همچنین سرویسهای بهداشتی باید تمیز بوده و مستمراً گندزدایی شوند. تهویه مناسب و کارا باید در محل کار برقرار باشد. توصیه می گردد حتی الامکان وسایل شخصی ، برای هریک از مشتریان تهیه و از آن در آرایشگاه استفاده شود. همچنین باید روشهای صحیح تمیز کردن و گندزدایی ابزار شخصی را به مشتریان آموزش داد تا در منزل لوازم خود را تمیز و عاری از عوامل عفونت و بیماری زا  نگهداری نمایند.

عوامل فیزیکی محیط کار: گرمی هوا ، رطوبت و تهویه و حتی میزان نور محیطی می تواند باعث ناراحتی و یا حادثه در حین کار باشد.

ولذا تنظیم این شرایط در محیط آرایشگاه باید بگونه ای باشد که برای آرایشگر و مشتری موجب رضایتمندی و راحتی را فراهم آورد.نور شدید  خیره کننده و متقابلا کمبود نور می تواند موجب ناراحتی و حتی حادثه باشد.

مخاطرات الکتریسیه و برق: در تمامی آرایشگاه ها دستگاه های برقی وجود و عدم رعایت اصول ایمنی خطر شوک الکتریکی و برق گرفتگی را بوجود می آورد. سیمهای برق، دوشاخه ها و پریزها باید مرتب بازبینی و بررسی شوند.

کلیه وسایل برقی باید مطابق رهنمود های شرکت سازنده بکار گرفته شوند. از لوازم استاندارد و دارای سیستم های محافظتی نظیر سیم اتصال به زمین استفاده شود. و حتی الامکان دستگاه های برقی از محیط های خیس و مرطوب جدا نگهداری و استفاده گردد.

مخاطرات ناشی از لغزش، سر خوردن و سقوط: محیط آرایشگاه ، مسیر ها ، سرویسهای بهداشتی، دوشها ، پله ها و .. باید از لحاظ امکان سرخوردن و لغزنده بودن بررسی و درصورت نیاز اقدامات لازم پیشگیرانه بعمل آید تا از صدمات ناشی از سقوط و یا سرخوردن کاملاً جلوگیری شود. کابلهای دستگاه های برقی در مسیر تردد رها نشده باشد و موانع فیزیکی در محل کار و یا محل انتظار مشتریان وجود نداشته باشد .

سوختگی و جراحت: تماس با بخار آب و یا سطوح داغ وسایل و ابزار حرارتی، می تواند سوختگی را باعث شود، همچنین عدم دقت در بکارگیری اشیای تیز و برنده و یا نگهداری نامناسب آنها می تواند موجب جراحت آرایشگران گردد. ولذا نظم در چیدمان لوازم و ابزار کار وقرار داند آنان در قفسه ها و کشوها بسته به مورد، رعایت گردد.

خطر آتش سوزی: خطر آتش سوزی در هر مکان و محل وجود دارد بنابر این بایستی احتمالی بروز آتش سوزی را در محیط کار بررسی و با رعایت موازین ایمنی از ایجاد آتش سوزی جلوگیری کرد. از طرفی تهیه وآماده بکار داشتن وسایل اطفاء حریق، یکی از ملزومات لاینفک محیط های شغلی و از جمله آرایشگاه هاست. آموزش و مهارت استفاده از وسایل اطفاء نیز به اندازه وجود این وسایل مهم و موثر خواهد بود.

در آرایشگاه ها بدلیل وجود مواد، ذرات و گازهای قابل اشتعال در پودرها  و اسپری ها ، همچنین منابع حرارتی، نظیر خشک کنها و لوازم الکتریکی جرقه زا، احتمال بروز آتش سوزی در صورت بی توجهی و یا عدم رعایت نکات ایمنی زیاد است.

تهیه و تنظیم: هدایت حیدری کارشناس بهداشت محیط

رای شما
میانگین (3 آرا)
The average rating is 3.6666666666666665 stars out of 5.